Zonnepanelen kunnen flink wat kosten. Informeer naar de kosten bij Zonduurzaam. Het is fijn om te weten waar je op moet rekenen. Er spelen echter veel factoren met verschillende kosten mee in elke situatie. Denk aan de energiebehoefte, maar ook aan het soort zonnepaneel. Het merk, het vermogen en de afmetingen zijn ook belangrijk. Alles wat je moet weten kan je op deze plek leren zodat je weet wat je moet doen.
Inzicht in de kosten krijgen
De kosten hangen af van de fabrikant, de omvang en de garantie. Het is altijd slim om voor hoge kwaliteit te gaan. De kosten drukken doe je dan door te spelen met afmetingen en de duur van de garantieperiode. Een groter paneel heeft een groter vermogen en biedt een hoger rendement. De kosten draaien niet alleen om de panelen. Ook de omvormer, kabels en het installeren kost allemaal iets. Je kan rekenen met de kosten per wattpiek voor een zonnepaneel.
Kijken naar de opbrengst
Het is belangrijk om bijvoorbeeld naar het vermogen in wattpiek te kijken. Ook de kwaliteit van de omvormer speelt een rol. Daarnaast gaat het om de hoeveelheid panelen op het dak, de hellingshoek waaronder ze geplaatst zijn en de eventuele schaduw die op het dak valt. De opbrengst is het best te bepalen per jaar, omdat de omstandigheden per maand nogal kunnen verschillen. Je kan dan de gemiddelde maandelijkse opbrengst daarvan nemen.
De terugverdientijd
Het is altijd een flinke investering om zonnepanelen op het dak te laten leggen. Daarom is het belangrijk om te weten hoelang je erover doet om de investering terug te verdienen. Dat kan in gemiddeld 7 jaar. Ze gaan gemiddeld 25 jaar mee. Daardoor kan je er dus nog 18 jaar voordeel uit halen. Wel is het belangrijk om te weten dat de andere onderdelen een kortere levensduur hebben. Dus er zijn wel nog wat kosten. Die moet je wel meenemen wanneer je de berekeningen maakt.
Salderen
Het is belangrijk dat er nog enkele regelingen bestaan bij de overheid. Denk aan de btw-korting en denk aan de salderingsregeling. Dit zijn regelingen waarmee de aanschaf van de zonnepanelen voordeliger wordt. Ook is stroom op die manier terug te leveren en is dit te salderen op de energierekening. Wel is het belangrijk om te weten dat deze regeling op enig moment zal gaan afbouwen en uiteindelijk zal verdwijnen. Het is dus slim om er op tijd bij te zijn.