6 tips bij het bouwen van een tuinhuis

Heerlijk, zo’n grote achtertuin. Maar hoe kun je optimaal genieten van de ruimte die je in je achtertuin hebt? Veel mensen kiezen voor een tuinhuis achter in de tuin. Niet alleen erg sfeervol, maar ook praktisch om allerlei materialen in op te bergen. De keuze voor een bepaald type tuinhuis is niet makkelijk. Je kunt er één kant en klaar kopen in de bouwmarkt, maar het leukste is toch om het zelf te bouwen. Mouwen opstropen en aan de slag. Wij benoemen graag een aantal punten waar je rekening mee kunt houden, om zo het mooie eindresultaat te kunnen halen.

Fundering / ondergrond

De ondergrond is van groot belang. Je wil niet dat je tuinhuis na een paar weken al schuin komt te staan of deels in de grond zakt. Een goede manier om een stevige fundering te krijgen is om een gat te graven van ongeveer 30 centimeter diep. Vul dit gat aan met schoon zand en tril dit vervolgens aan.

Maak een plan voor het frame en dakwerk

Voordat je materiaal in gaat slaan en gaat starten met bouwen, maak je een plan. Als je tijdens het bouwen nog moet nadenken over de constructie die je wil maken, gaat het waarschijnlijk niet goed. Laat eventueel iemand met een bouwkundige achtergrond je plan bekijken om te zien of het veilig en stevig is. Eenmaal begonnen met bouwen, dan is het namelijk erg moeilijk om het plan nog aan te passen. Denk hier dus vooraf over na.

Dakbedekking

Er zijn volop opties als het gaat om dakbedekking. Met een grote golfplaat zou je in één keer het hele dak kunnen afdekken, maar ook een dak met authentieke dakpannen kan erg sfeervol zijn. Besef dat het dak van je tuinhuis grote invloed kan hebben op de uitstraling en de sfeer van je tuin. Zorg in ieder geval dat het dak waterdicht is. Een lekkend dak is met de vele regenbuien die we hebben in Nederland wel het laatste wat je wil.

Geniet vooral!

Hoe je ook aan de slag gaat, wie je er ook bij betrekt en hoe lang je er ook mee bezig bent, geniet ervan. Het moet een leuk project zijn waar je hopelijk nog jaren van gaat genieten. Hoe meer je er van geniet, hoe mooier het resultaat waarschijnlijk zal zijn.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *