Maak je tuin tijdig winterklaar

Veel mensen met een tuin houden er van om in de zomer heerlijk te gaan tuinieren. Het aanleggen van een prachtig strak gazon en het planten van de mooiste bloemen en planten. Je tuin mag er wezen en iedereen mag het zien. Maar is dat na de zomer ook nog zo? Een tuin kan niet goed tegen de winter, en zeker niet tegen een strenge winter. Aangezien het in Nederland nogal eens wil vriezen, soms zelfs streng vriezen, zul je er op tijd rekening mee moeten houden dat je je tuin winterklaar gaat maken. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, maar let op een aantal belangrijke zaken.

Bescherm je planten

Planten die in de grond staan, kunnen niet goed tegen vorst in de grond. Het tast de wortels aan en zorgen ervoor dat ze moeilijk kunnen bloeien. Heb je een tuin met exotische of mediterrane planten, dan doe je er verstandig aan om ze binnen te zetten. In de winter kun je ze het beste beschermen door ze in de schuur of garage te zetten. Potplanten daarentegen kunnen wel buiten blijven staan, maar als het kan tegen een muur van het huis of onder de overkapping. Eventueel kun je planten inwikkelen in isolatiemateriaal. Denk aan een jute zak of noppenfolie. Bij het tuincentrum zijn ook speciale plantenhoezen te halen.

Overige tips

Om je tuin helemaal winterklaar te maken maar ook te houden, zijn er andere belangrijke dingen om rekening mee te houden. Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat er plasvorming ontstaat in de tuin. Met name rondom tegels kan water niet altijd goed weg. Zorg ervoor dat er ruimte tussen tegels blijft zitten waardoor plassen weg kunnen lopen. Om lekkages te voorkomen is het aan te raden om de buitenkraan af te tappen. Deze kan bij vorst bevriezen en de leiding kan zelfs breken. Tot slot, denk ook aan de vogeltjes. Vogels houden ervan om binnen te overnachten, dus het schoonmaken van het vogelhuisje zo vlak voor de winter, daar doe je ze een groot plezier mee.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *