Nieuwbouw in Nederland blijft afnemen

Er worden steeds minder nieuwe koophuizen gebouwd in Nederland. Al drie kwartalen op een rij neemt het aantal nieuwbouw huizen af. De Telegraaf kwam tot deze conclusie op basis van de Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde.

Meer nieuwbouw nodig

De Nederlandse overheid is er al tijden mee bezig om het woningtekort niet op te laten lopen. Mede daardoor is bepaald dat er minimaal 75 duizend woningen per jaar moeten bijkomen. In 2018 zullen er waarschijnlijk 65 duizend woningen gebouwd worden, tegen 61 duizend in 2017. Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft voorspelt dat er veel meer gebouwd moet worden, om het tekort tegen te gaan. “De bouwproductie met op 100 duizend woningen per jaar liggen om in te lopen op het woningtekort.” Volgens hem is dit een totaal verkeerde trend en zullen we met zijn allen het roer om moeten gooien, om niet in de problemen te komen.

Wanneer er gekeken wordt naar het aantal bouwvergunningen dat er wordt uitgegeven, is de verwachting dat de nieuwbouw de komende anderhalf jaar zal dalen.

Ombouw van bestaande bouw

Niet alleen het aantal gebouwde woningen loopt hard terug, ook het ombouwen wordt minder. De afgelopen jaren zijn relatief veel panden omgebouwd tot woning, maar dat wordt minder. Veel leegstand wordt gebruikt om dit om te bouwen tot woning. Een mooie oplossing, maar er wordt steeds minder gebruik van gemaakt. Door de ombouw van panden kwamen er in 2017 ongeveer 7 duizend woningen bij. Dit is 8% van alle nieuwe woningen die op de markt kwamen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Men verwacht dat de komende jaren de vraag naar nieuwe woningen alsmaar zal blijven stijgen. Om dit op te kunnen vangen zullen er nieuwe woningen bij moeten komen. Niemand weet nu nog precies hoe dit gerealiseerd moet worden. Één ding is duidelijk, als er niet meer woningen bij komen, ontstaat er de komende jaren een flink tekort op de woningmarkt.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *