Op welke manier kun je veilig een heftruck besturen?

heftruck

Het veilig besturen van een heftruck, wat kan door een heftruck cursus te volgen, is meer dan belangrijk. Niet alleen wil je als heftruckchauffeur geen letsel oplopen, ook ongelukken, schade en onnodige kosten zijn zaken waar je niet mee te maken wilt krijgen. Wil je veilig op een heftruck rijden, dan is een heftruckcertificaat halen stap nummer één. Maar hoe zit een heftruckcursus er inhoudelijk uit? En wat zijn de grootste voordelen van een heftruckcertificaat?

Hoe ziet een heftruck cursus er uit?

Als je een heftruckcertificaat wilt halen, moet je een cursus doen die bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkexamen. De theorie kan via een cursus in één dag gedaan worden. Vaak duren de cursussen zo’n vijf tot zes uur. Tijdens de theorie wordt er aandacht besteed aan verschillende onderwerpen die met heftruck rijden te maken hebben, zoals relevante wetgeving, het kantelmoment van heftrucks, aandrijvingen, rijden met de heftruck, opslag en veiligheid. Na het theoretische gedeelte volgt het praktijkexamen. Hierbij wordt er op allerlei manieren geoefend met de heftruck en kunnen ook nog theoretische vragen gesteld worden. Wanneer de praktijk, die ook een dag of dagdeel duurt, is afgerond, ontvangt de cursist een heftruckcertificaat en een ARBO-pas die allebei vijf jaar geldig zijn. Meer weten? Klik hier.

Een heftruckcertificaat halen is snel geregeld

Een van de grootste voordelen van een heftruck cursus volgen is de korte duur van dit soort trajecten. Een heftruckdiploma haal je tegenwoordig, zoals we zagen, in maximaal twee dagen (theorie en praktijk). Dat betekent dat je, als je officieel heftruckchauffeur wilt worden, dit razendsnel kunt regelen.

Optimale veiligheid in de loods

Een belangrijke plus van een heftruckcertificaat halen is dat de veiligheid in je bedrijf hiermee een stuk groter wordt. Het behalen van een diploma voor heftruck rijden is niet wettelijk verplicht, maar wel dien je als ondernemer of werknemer in loodsen, fabrieken of agrarische bedrijven aan de ARBO-wetgeving omtrent veiligheid te voldoen, die in jouw branche van kracht zijn.

Nog los van het feit dat het in bepaalde branches (zoals industrie, transport of opslag) verstandig is om een heftruckdiploma te halen, is dit diploma altijd nuttig om de werkvloer veiliger te maken. Ook als je agrariër bent en niet met ander personeel te maken hebt, heb je voordeel van een heftruck certificaat halen. Je leert veiliger rijden, weet hoe je veilig stellingen moet vullen en afladen en hebt ook meer controle over je heftruck.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *