Veiligheid in de bouw steeds belangrijker

In Nederland is het aantal bedrijfsongevallen in 2017 ligt gestegen. Daar staat tegenover dat in de bouwsector juist minder ongevallen hebben plaatsgevonden. Er wordt de laatste jaren veel aandacht besteed aan veiligheid in de bouwsector. Dat lijkt nu dus resultaat op te leveren. In de bouwsector vind 72 procent van de werknemers dat er voldoende aandacht is voor gezond en veilig werken. Dit blijkt uit recent onderzoek. De overheid en verschillende veiligheidsinstanties willen er naar streven om dit percentage zo snel mogelijk te verhogen, zodat zo veel mogelijk werknemers in de bouw meer aandacht voor veiligheid hebben.

De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in aandacht voor veiligheid. Dat heeft er mede voor gezorgd dat er in 2015 4,4 procent van alle werknemers in de bouw betrokken was bij een ongeval. In 2017 is dit gedaald naar 2,9 procent.

Veilige materialen

Deze daling komt onder andere door het gebruik van veiligere materialen. Denk aan kleding zoals veiligheidsschoenen, een helm, reflecterende kleding en andere preventieve kledingstukken. Anderzijds wordt er ook veel kennis gedeeld als het gaat om veiligheid. Werknemers krijgen vandaag de dag duidelijke instructies als het gaat om kledingvoorschriften en de omgang van zware machines. Met zware machines is namelijk de grootste kans op een bedrijfsongeval met ernstig letsel, dus is duidelijke instructie daar van groot belang. Ook bij het werken in bijvoorbeeld grote staalcontstructies is veiligheid van groot belang.

Kennis bijbrengen

Kenners zeggen echter dat het niet alleen een kwestie is van duidelijke regels instellen en zorgen dat iedereen hier zich aan houdt. Veel medewerkers moeten ook aan nieuwe manieren van werken wennen. Dit heeft tijd nodig maar ook de juiste begeleiding. De manager moet er dus op toezien dat er voldoende aandacht aan besteed wordt. Ook het regelmatig controleren op het naleven van bepaalde werkwijzes is de taak van de manager. Er zit namelijk groot verschil tussen een groep werknemers die jong zijn en aan het begin van hun carrière staan en werknemers die al tientallen jaren in dezelfde groep en op dezelfde wijze te werk gaan.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *