Waar moet je op letten bij het werken met lateien?

Lateien zijn draagconstructies die als doel hebben om de belasting boven een wanddoorbreking te verplaatsen naar het gedeelte naast de wanddoorbreking. Bij wanddoorbrekingen kunt u denken aan een raam of een deur. Een latei kan zowel zichtbaar als onzichtbaar worden geplaatst. Bij een zichtbare latei wordt een band met stenen boven het kozijn geplaatst. Vaak wordt hiervoor een andere kleur steen gebruikt. Bij een onzichtbare latei worden de gevelstenen onzichtbaar in de muur gemetseld. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde steen, waardoor de latei niet opvalt. Als een latei is beschadigd en niet wordt vervangen komt de dragende functie in gevaar. Het verliest zijn draagkracht waardoor er meer muurproblemen of schade kan ontstaan. Het is daarom van belang dat een latei snel vervangen wordt om verder schade te voorkomen.

Hoe ontstaat schade aan een latei?

Net als bij muurproblemen kan schade aan een latei door verschillende oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door ontwerpfouten, funderingsproblemen of trillingen tijdens een beving. Zeker in Nederland ontstaan er regelmatig problemen met de fundering. Dit komt doordat Nederland onder de zeespiegel ligt én door inklinking van de bodem. Zeker als u in een veenrijk of kleirijk gebied woont, is de kans op funderingsproblemen groot.

Latei vervangen? Hoe gaat dat in zijn werk?

Zodra u merkt dat uw latei scheuren vertoond, neemt u contact op met een expert die zich gespecialiseerd heeft in lateien vervangen. Een goede expert begint met een onderzoek naar de veiligheid van uw lateien en gevels. Hij bekijkt de schade, voert eventueel berekeningen uit en adviseert u over de juiste manier waarop uw latei vervangen moet worden. Het is afhankelijk van de schade of de hele latei vervangen moet worden of dat een deel vervangen kan worden. In sommige gevallen kan een latei ook gerepareerd worden en hoeft deze niet vervangen te worden.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *