Wat is asbest nou eigenlijk?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Deze kunnen zo fijn zijn dat zij niet met het blote oog waar te nemen zijn. Asbest is een natuurlijk product. Het is een delfstof die wordt gewonnen in onder andere Zuid-Amerika, Rusland en Canada. Er bestaan verschillende soorten asbestmineralen. Asbestvezels zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen namelijk spiraalvormige of serpentijnachtige waaronder chrysotiel of amfiboolachtige, waaronder crocidoliet wat van kleur blauw is, amosiet wat bruin van kleur is, anthophylliet wat geel van kleur is, tremoliet wat grijs van kleur is of tot slot actinoliet wat groen van kleur is. Door middel van die kleuren kan men zien om welke asbest het gaat en dus welke handelingen er verricht moeten worden voor het verwijder van die soort asbest. In Nederland sterven er per jaar ongeveer 1600 mensen aan het binnenkrijgen van asbest.

Waarvoor werd asbest gebruikt

Asbest wordt al gebruikt sinds de oudheid in Rome. De Vestaalse maagden gebruikten het voor de lampenpitten voor eeuwige brandende lonten. Ook werd asbest gebruikt door de Arabische troepen door middel van asbest in hun strijdkledij te doen zodat zij dan gebruik konden maken van brandbommen en tegelijkertijd een aanval in konden zetten.

Vanaf 1945 is asbest voor veel dingen gebruikt zoals in gebouwen, woningen en installaties. Dit omdat asbest sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop is. In die jaren wisten ze nog niet dat asbest slecht was waardoor zij er alleen maar voordeel in zagen en het daardoor overal voor gebruikten. Nu moeten alle daken asbestvrij zijn voor 2024. Dit omdat asbest erg gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens. Asbest is niet alleen slecht voor de gezondheid van een mens maar ook voor de isolatie van je huis of gebouw, dit omdat een dak dat asbest bevat slecht geïsoleerd is en dus veel warmte verliest. Dit alles geld alleen wel vaak alleen voor loshangende asbest.

Dakrenovatie uit laten voeren

Asbest zorgt ervoor dat het materiaal waaraan asbest bevestigt zit langzaam zal gaan verbrokkelen waardoor er kankerverwekkende asbestvezels over blijven. Milieu-Control helpt met het verwijderen van asbest. Door de renovatie van het dak zou er geen asbest meer blootgesteld kunnen worden, en dat is precies wat de regering wil. Daarom mogen alle daken in 2024 geen asbest meer bevatten en is het handig om je dak te laten renoveren. Door te kiezen voor een dakrenovatie zorgt het niet alleen voor een veiligere woonomgeving voor je gezondheid maar scheelt het ook meteen in de energiekosten. De daken zijn dan beter geïsoleerd waardoor er dus minder warmte je huis verlaat. Het renoveren van je dak heeft daarom eigenlijk twee voordelen.

 

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *