Wat is het verschil tussen Douglas hout of Eiken?

Iedereen die met hout werkt zal weten dat er vrij grote verschillen tussen Douglas hout en Eiken zitten. Toch worden deze twee houtsoorten vrij vaak gebruikt voor dezelfde doeleinden. Zo zijn beide houtsoorten geliefd onder mensen die een overkapping willen gaan bouwen. Twijfel jij met welk houtsoort je het beste kunt gaan bouwen? Dan raden we je aan om je eens te verdiepen in de verschillen.

De duurzaamheid van het hout

De duurzaamheid van het hout is voor veel mensen natuurlijk erg belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat je overkapping nog héél wat jaren kan blijven staan. Qua duurzaamheid zijn Eiken planken de betere optie. Er zijn maar weinig houtsoorten die langer meegaan dan Eikenhout. Douglas hout is minder duurzaam en zal daarom goed behandeld moeten worden. Wanneer je het Douglas hout laat behandelen dan kan ook deze houtsoort lang meegaan.

De prijs die je betaalt

Qua prijs zitten er enorme verschillen tussen Douglas en Eiken. Zo betaal je voor Eiken in veel gevallen dubbel zoveel als dat je betaalt voor Douglas. Dit is ook een belangrijke oorzaak waarom zoveel mensen voor Douglas kiezen, ondanks de verminderde duurzaamheid. In de meeste gevallen krijg je bij Eiken wel echt waar je voor betaalt: een duurzame en stevige houtsoort. Het is echter wel belangrijk dat je rekening houdt met kwaliteitsverschillen. Tussen Eikenhout zit onderling namelijk ook veel kwaliteitsverschil, je moet dus goed nadenken over wat je koopt.

Hoe gaan deze houtsoorten er na verloop van tijd uitzien?

Wanneer je het hout niet met een speciaal middeltje behandeld, zal het na verloop van tijd gaan vergrijzen. Vooral met Douglas hout maakt dit al snel een groot verschil. Terwijl Douglas hout voor het vergrijzen meestal een mooie lichte kleur heeft, wordt het later erg grijs. Bij Eiken heb je veel minder last van deze vergrijzing. Eiken is normaal gesproken bruin van kleur en zodra het hout veroudert, krijgt het een zwarte vergrijzing. Deze vergrijzing is echter minder goed zichtbaar dan bij Douglas.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *