Zo maak jij een goed lichtplan

Een mooie verlichte tuin kan jouw huis nog mooier maken dan het al is. Voordat jij jouw verlichting gaat aanleggen moet je eerst een goed lichtplan hebben. In dit blog leggen wij uit waar je op moet letten en welke stappen je moet nemen om zelf jouw tuin wat extra sfeer te geven.

Je kan uit veel verschillende opties kiezen als het aankomt op sfeervolle tuinverlichting. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde elementen in de tuin uit te lichten met behulp van tuin- of grondspots of om je terras te omringen met staande buitenlampen.

De basisverlichting

Voordat je begint met de sierverlichting is het belangrijk om eerst de benodigde verlichting te plaatsen. Begin met het tekenen van jouw tuin op schaal. Geef aan waar de basisverlichting komt te hangen. Denk hierbij aan verlichting bij de deur of schuur. Heb je dit allemaal aangegeven, dan kan je beginnen met het creëren van diepte in de tuin. Dit doe je door de uiterste hoeken van jouw tuin te verlichten met bijvoorbeeld een lantaarn of spots.

Sfeerverlichting

Nu alle basisverlichting geplaatst is, kan je beginnen met het sfeervol aankleden van de tuin. Je kunt er voor kiezen om een special element in de tuin uit te lichten, zoals een mooie boom of een standbeeld. Zorg ervoor dat je niet te veel verlichting op één plek plaatst. Dit kan jouw tuin direct heel druk laten lijken.

Neem naast de sfeerverlichting ook direct de stroompunten voor stopcontacten mee in jouw lichtplan. Dit kunnen stroompunten zijn voor bijvoorbeeld een vijver, een tuinhuisje of een laadpunt voor een elektrische fiets.

Teken de grondkabels

Als je alle verlichting en stroompunten in kaart hebt gebracht, kan je de grondkabels tekenen die de verschillende stroompunten met elkaar verbinden. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je voldoende grondkabel hebt voor alle verlichting. Als je de grondkabel te strak aantrekt tussen de verschillende punten kan deze namelijk beschadigen. Ook kan je in de toekomst dan besluiten om eventuele extra lichtpunten aan te leggen. Als je alles hebt genoteerd is het belangrijk om de plattegrond goed te bewaren. Zo weet je altijd precies waar je de grondkabel terug kunt vinden.

Welke stijl kies jij?

Heb je eindelijk alles op papier staan? Dan kan je nu gaan bepalen welke verlichting je in jouw tuin wilt plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat je verlichting kiest die bij jouw tuin past. Probeer ook een goede balans te houden tussen staande verlichting, wandverlichting en spots. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om moderne wandverlichting te combineren met toffe spots en moderne tuinverlichting.

Wil jij jouw tuin ook extra sfeer geven met mooie tuinverlichting? Zorg dan voor het juiste materiaal en de juiste installatie van jouw buitenverlichting, zodat je er nog jaren van kan genieten.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *